Immunoformina Знаете ли, че имунната система е

Имунната система е:

Съвкупност от множество биологични структури и процеси в организма, предпазващи го от болести. Имунната система се състои от милиарди клетки, които са организирани в централни и периферни лимфоидни тъкани и органи като: лимфни възли и лимфни съдове, сливици (аденоиди и тонзили), далак, тимус, костен мозък.

Каква е ролята на имунната система?

При раждане имунната система на детето е недоразвита. Поради този факт реакцията й към патогени е по-бавна. Дължи се на отсъствието на специфична анамнестична реакция (т.е. реакцията на т.н. клетки на имунната памет, които се генерират по време на първичната реакция и се реактивират при вторична реакция към същия антиген). Уязвимостта на детето зависи от естественото състояние на израстващия му организъм и от това доколко той се е поучил от предишните заболявания. Това обаче не е имунен дефицит.

Според съвременните тенденции, налагани от имунолозите, за предотвратяване на честите респираторни инфекции, не би трябвало имунната система да се стимулира допълнително. Това, от което имунната система на детето се нуждае, е да бъде подхранвана с вещества, които подобряват нормалното ѝ функциониране (процес  имунотрофизъм). По този начин тя се справя по-ефикасно с естествените – т.н. имунологични стимули, налични в заобикалящата го среда. Ето някои примери: хранителни вещества, алергени, инфекциозни агенти – вируси, бактерии, гъбички и др. Организмът се научава да реагира по-добре на тези стимули и същевременно се засилва естественото съзряване на имунната система.

Изолирани и изучени са вещества и клетъчни медиатори, които могат да регулират и модулират имунните реакции към патогенни микроорганизми. Изследвания показват кои протеини, пептиди, липополизахариди, гликопротеини, мастни производни, витамини и видове храни имат по-силен или по-слаб ефект върху реакцията на имунната система-приемник. По-долу се описват подобни вещества и това как имунозасилващите свойства на някои от тях могат да подпомогнат за предотвратяване на честите респираторни инфекции при деца.

1. ЙОД

Най-ефикасният широкоспектърен и нетоксичен антисептик с доказана активност срещу бактериални, вирусни и гъбични инфекции. Срещу него бактериите доказано не развиват резистентност. Йодът стимулира клетъчномедиирания имунен отговор. Той допринася за производството на хормони от щитовидната жлеза и за нормалното ѝ функциониране. Стимулира трофиката и метаболизма на лимфоидната тъкан, увеличава притока на кръв в нея, подобрява лимфния дренаж.

2. ВИТАМИН D3

Допринася за нормалната абсорбция на калций и фосфор, за поддържане на мускулния тонус, правилното функциониране на мускулите и поддържане на костите в добро състояние. Витамин D3 допринася за нормалната функция на имунната система и нейната по-добра ефективност.

3. БЕТА-ГЛЮКАН

Пречистен полизахарид, екстракт от клетъчната стена на маята Saccharomyces cerevisiae, принадлежаща към класа на биологичните модификатори на имунния отговор. Допринася за нормалното активиране на макрофагите и способността им да фагоцитират. Той потенцира, както вродения, така и придобития имунитет, и засилва ефекта от антибиотичната терапия. Бета-глюканът е способен да блокира репликацията на вирусите в най-ранния стадий на инфекцията. Това го прави подходящ за използването му от началото на есенните месеци или в ранните стадии на евентуални респираторни инфекции, с цел да се спре разпространението на вирусите.

4. АРГИНИН

Той е незаменима аминокиселина, която допринася за изграждането на протеините и в частност, влияе положително върху секрецията на хормона на растежа (GH) – компенсира недостига му следствие на непълноценния сън. Стимулира отделянето на азотен оксид (NO). NO е молекула от основно значение за имунната реакция на дихателните пътища. NO дава редица ефекти, доказани при изпитвания, като едно от тях е интензивна противовирусна активност.

5.ВИТАМИНИ B5, B6 и B12

Те са жизненоважни за растежа и развитието на организма и имат различни органични функции

  • Допринасят за нормалното протичане на метаболизма и производството на енергия
  • Допринасят за нормалното функциониране на имунната система и образуването на антитела
  • Допринасят за намаляване чувството на раздразнителност, умора, летаргия, безпокойство и нарушения на съня

При липсата на тези вещества или тяхната повишена нужда, може да бъде полезно приемането на .