Имуностимулант-значение

Имуностимулант – значение на думата. Категории имуностимулант. Мястото на природния имуностимулант в имунологията. Профилактика на организма с натуралните по произход видове имуностимулант и поддържане на високи нива на имунно здраве като част от имунната терапия. Препоръки за приема на имуностимулант

 

Имуностимулант – значение на думата

Имуностимулант – значение на думата. Имуностимулант е субстанция, която приета от организма, стимулира имунната система (сложна, уникална съвкупност от клетки, тъкани и органи, които работят съвместно и комуникират като едно цяло). Приема на имуностимулант представлява част от имунната терапия за организма. Имунотерапията е лечение на имунната система. Тя може да се изявява в двете си крайности: имуностимулация (използване на имуностимулант за стимулиране на имунната система) или съответно другата крайност, имуносупресия (използване на имуносупресор – средство за потискане на имунната система). Ефекта, който се цели при прилагане и употреба на имуностимулант е  подобряване на устойчивостта на организма към ефектите на чужди най-често патогенни микроорганизми.

Имуностимулант - информация за термина
Имуностимулант – значение на думата

Категории имуностимулант

Категории имуностимулант. По-долу ще изброим различните категории имуностимулант според класифицирането им.

  1. 2.1.Съществуват две основни категории имуностимулант:                                           

 • Категория специфичен имуностимулант. Тази категория имуностимулант, предизвиква специфично активиране на имунната система. Такава категория имуностимулант, са например ваксините. Те стимулират и предизвикват имунен отговор спрямо специфичен антиген в тялото.
 • Категория неспецифичен имуностимулант. Тази категория имуностимулант, предизвиква неспецифично активиране на имунната система – т.е. при нея няма антигенна специфичност. Категорията неспецифичен имуностимулант предизвиква активация на имунната система и/или насърчава освобождаването на отделни нейни компоненти (много често това са например цитокините). Това дава възможност на тази категория имуностимулант да се използват при по-широк диапазон от болести и нарушения в имунната система като: хронични инфекции, имунен дефицит, различни автоимунни и неопластични заболявания и др.
  1. 2.2.Класифициране на отделните видове имуностимулант, може да се направи според прицелното им поле на действие и начина, по който въздействат върху организма. Спрямо тези критерии, дефинираме следните категории имуностимулант:

 • Видовете ваксини – бактериални, терапевтични, вирусни и комбинирани.
 • Колониално стимулиращи фактори.
 • Интерферони.
 • Интерлевкини.
 • Персонализирани терапевтични единици.
 • И др.
  1. 2.3.Категориите имуностимулант могат да се дефинират и според произхода си:

 • Категория синтетичен имуностимулант – биоактивни молекули. Тази категория имуностимулант, най-често е регистрирана като лекарство и се отпускат само по лекарско предписание.
 • Категория природен или т.н. естествен имуностимулант – най-често от натурален произход. Тази категория имуностимулант са най-щадящи организма. Към нея  спадат субцтанции като: Бета Глюкан, Лактоферин, Черен бъз, Ехинацея, Прополис, Куркума, Арония, Джинджифил, Витамин С, Витамини В-групата, Витамин D, Цинк, Селен и др.. Тази категория имуностимулант, най-често се предлагат без рецепта (за свободна употреба от пациента) и могат да се видят в практиката, както самостоятелно в опаковка, така и в комбинации помежду им за по-добър терапевтичен ефект.

  Имуностимулант-различни типове
  Имуностимулант-категории

Мястото на природния имуностимулант в имунологията

Мястото на природния имуностимулант в имунологията. Имунологията е медицинска наука в областта на молекулярната биология. Тя се занимава с изучаване и изследване на имунната система при човека и животните. Имунологията, проследява процеси в имунната система по време на нейното нормално функциониране, следи физиологичните, физичните и химични промени на отделните за нея компоненти в състояние на добро здраве и болест, както и изучава и разрешава проблемите вследствие на различните видове имунни заболявания. 

Присъщо за медицината, най-честият подход за избор на терапия е максимално щадящия за пациента подход. Според съвременните тенденции сред имунологичната общност, употребата на различни субстанции принадлежащи към категорията природен имуностимулант, прави имунитета на човек по-устойчив към болести и инфекции. Повишава се общата неспецифична активност на имунната система и се поддържат високи нива на имунно здраве за организма. Подхода в случаите на превенция или при лечение, трябва да става, чрез подхранване на имунната система с подобен тип натурален имуностимулант, за да може тя по-лесно да се справя с „чуждите агенти” (микроорганизми, хранителни вещества, алергени и др.). По този начин организмът е по-подготвен и по-добре реагира на същите тези външни стимули. Това засилва естественото съзряване на имунната система и придобиването на физиологична и имунологична компетентност. Природния клас имуностимулант, безопасно поддържа имунитета в стабилно и здравословно състояние, поради което често се препоръчва за профилактика и успоредно при лечението на различни заболявания. 

Имуностимулант - профилактика
За имуностимулантите и профилактиката

Профилактика на организма с натуралните по произход видове имуностимулант и поддържане на високи нива на имунно здраве като част от имунната терапия

Профилактика на организма с натуралните по произход видове имуностимулант и поддържане на високи нива на имунно здраве като част от имунната терапия. Необходимостта от имунно здраве – това е необходимостта от поддържане на здрава и ефективна имунна система, чрез която организма да реагира адекватно на патогенните заплахи отвън. Основни препоръки за поддържане на добри нива на имунно здраве, растеж и здравословен живот са: балансиран и ежедневен прием на протеини, въглехидрати, мазнини, витамини, минерали и достатъчно количество вода. Същите, самостоятелно или в комбинация имат съществено влияние за правилното функциониране на имунната система. При липса или намален дневен прием на тези компоненти, както и в случаите на повишена нужда на организма от подобни субстанции, може да бъде полезно тяхното допълнително приемане под формата на хранителни добавки и пр. Ежедневното подсигуряване на всеки член от семейството с подходяща за възрастта дневна доза от витамини и минерали, е реална възможност за поддържане на добър баланс и здравословен начин на живот. Високите нива на имунно здраве, поддържат общия тонус и физическа активност, насърчават здравословните енергийни нива и умствена яснота, като предоставят възможността на всеки човек по-лесно да се справя с ежедневните предизвикателства на живота.

Препоръки за приема на имуностимулант

Препоръки за приема на имуностимулант. Имунна подкрепа – допълнителната подкрепа, нужна на организма с цел постигане на оптимални нива на имунно здраве. Всяко дете и зрял човек, знаят основните препоръки и правила за поддържане на добра хигиена и добро здраве, но заобикалящото ни, забързано ежедневие и стреса, ни пречат да спазваме тези правила и това допълнително влияе негативно върху организма ни. Кой има нужда да укрепи защитните си сили? Това са най-често хора, които са изложение на ежедневен стрес (нервен, психически, умствен, физически), подрастващи деца, често пътуващи хора, пушачи, хора в напреднала възраст и др.  

Приема на природен клас имуностимулант е подходящ за тези хора. Природния имуностимулант е подходящ за профилактика преди и по време на смяна на сезоните, могат да се приемат превантивно в сезона на грипните инфекции за повишаване на тонуса и имунната защита на организма, както и пост-вирусно за укрепване и по-бързото възстановяване вследствие на инфекциите. Независимо обаче, от многото предимства, приема на подобни натурални по произход видове имуностимулант, е добре да се консултира с лекар. Не трябва да се прекалява с тяхната употреба и при прием, винаги трябва да се мисли в посока безопасността на пациента.

Имуностимулант – значение на думата
Категории – имуностимулант
Мястото на природния имуностимулант в имунологията
Препоръки за приема на имуностимулант
Профилактика на организма с натуралните по произход видове имуностимулант и поддържане на високи нива на имунно здраве като част от имунната терапия

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *