Специалистите съветват

Днес ви представяме едно полезно интервю с Д-р Поля Божинова – УНГ, гр. Плевен

Защо препоръчвам IMMUNOTROFINA D на моите пациенти?

Честото боледуване на децата особено след започване на посещение в детско заведение създава доста притеснения и тревоги на родителите. Този проблем се задълбочи особено след продължителното изолиране на децата поради Ковид 19 пандемията като много от тях трудно се справят с изграждане на имунитет в детския колектив и боледуват ежемесечно, някои дори се налага да бъдат отглеждани вкъщи. 

Имунната система е нашата естествена първа линия на защита в случай на външни дразнители – предимно болестотворни микроорганизми като бактерии, вируси, паразити и гъбички. Тя е изградена от множество клетки, тъкани и органи в тялото, чиято цел е ефективната защитата на организма срещу инфекции. 

Едва на 3-4-годишна възраст имунната система на детето е готова напълно да произвежда антитела, които помагат в борбата с инфекциите. Но когато имунната система не успява да се справи с връхлитащата микробна флора тогава говорим за нисък имунитет. Така че, ако детето ви има нисък имунитет, то може лесно да се зарази с инфекции особено в затворени детски колективи. Малките деца и децата в предучилищна възраст могат да имат до 8-12 настинки, респираторни инфекции и/или стомашни неразположения годишно. Децата в училищна възраст боледуват средно до пет или шест пъти годишно, а тийнейджъри и възрастни могат да имат две до три настинки или заболявания годишно. Ако едно дете страда от астма, алергии, екземи, чести инфекции на горни и долни дихателни пътища, уроинфекции, запек или диария трябва да се мисли за проблеми с имунната система.

За детския имунитет сI MMUNOTROFINA D течна хранителна добавка
IMMUNOTROFINA D, течна хранителна добавка за имунитет

Как можем да се справим с ниския имунитет и да подсилим имунната система на децата?

На първо място родителите е необходимо да възпитават у децата си здравословен начин на живот от ранна детска възраст! Препоръчително е да дават на децата си храни, съдържащи протеини, витамини и основни минерали, да избягват да консумират вкъщи пикантни, мазни, консервирани и преработени храни. Също така възрастните не трябва да насърчават децата да приемат сладкиши, десерти, вафли, газирани напитки. Хубаво е децата да пият достатъчно вода, за да изхвърлят токсините от тялото си. От малки да се приучават в поддържане на добра лична хигиена и да им се осигурява редовна физическа активност на открито. Стресът и недоспиването също могат да повлияят на имунната система във всяка възраст. 

Какви продукти могат да повишат имунитета?

Имуностимулаторите представляват вещества, които подобряват работата на имунната система чрез повишаване на активността на някои от нейните компоненти. Според принципа си на действие, те биват специфични, това са ваксините и неспецифични, т.е. действат независимо от антигенната специфичност и се използват при имунодефицит. Препоръчват се в началната фаза на инфекцията. Тогава организмът има нужда от повишаване на скоростта и ефективността на имунния отговор. Един добър имуностимулатор може да намали продължителността на заболяването и значително да ограничи риска от развитие на сериозни усложнения.

За целта могат да се използват както фармацевтични продукти, така и природни продукти и храни-имуностимулатори. Такива са цитрусите, богати на витамин C, както и продукти като ехинацея, черен бъз, джинджифил, шипка и др. 

Редица проучвания в лабораторна среда потвърждават имуностимулиращото действие на следните хранителни елементи и вещества:

• Витамин C – силен антиоксидант и ензимен кофактор, който поддържа физиологията на организма и работата на имунната система;

Витамини от групата B – вещества-коензими, които стимулират производството на бели кръвни клетки. Специално витамин B-5 yчaства в пpoизвoдcтвoтo нa eнepгия, подсилва бариерната функция на кожата и лигавиците. Наричан e oщe aнтиcтpec витaмин, зaщoтo ycпявa дa пoдcили имyннaтa cиcтeмa и дa пoдoбpи възмoжнocттa нa тялoтo дa издъpжa нa cтpecoви cитyaции.

• Цинк – минерал с важна роля в производството на имунни клетки и ограничаване размножаването на болестотворните микроорганизми.

• Бета-глюкани – разтворими фибри, които подобряват фукнцията на имунните клетки и работата на цялата храносмилателна система. Те могат да действа като активатор на имунната система и модификатор на клетъчния отговор. Съдържат се естествено в зърнени култури като ечемик, овес и ръж, както и в гъби, морски водорасли и някои видове мая.

• Значението на витамин D в регулирането както на вродения, така и на придобития имунитет се доказва чрез наличието на витамин Д рецептори в почти всички клетки на имунната система. Такива рецептори има и в чревния епител, което укрепва мукозната бариера и регулира вродения имунитет на червата. Дефицитът на витамин D е свързан с повишен автоимунитет, както и с повишена чувствителност към инфекции. 

Добрата работа на имунната система ни помага да останем здрави. През есенно-зимния сезон и в периодите на повишена заболеваемост от остри инфекции на горните дихателни пътища е хубаво да осигурим комфорт на имунната система с продукт, който съчетава всички предимства на доказан с имуностимулиращия си ефект състав. Затова препоръчвам препарата IMMUNOTROFINA D, защото той осигурява пълноценна и балансирана подкрепа на организма при първа среща с микробните причинители. Моят опит показва, че децата във всяка възраст харесват продукта и най-важното укрепват защитните си сили и по-рядко трябва да си остават вкъщи. Освен това установявам много добри резултати по отношение редуциране честотата на аденоидитите (възпаление на третата сливица) при по-продължителен прием на IMMUNOTROFINA D и много по-рядко последващи усложнения с възпаление на средното ухо. Намаляването на честотата на възпаление на третата сливица от своя страна ограничава нейното разрастване и необходимостта от оперативно отстраняване намалява. На моите близки и пациенти, които се оплакват от трудно справяне с инфекциите през студените месеци препоръчвам и предписвам таблетки IMMUNOTROFINA D. Повечето от тях споделят, че за първи път този есенно-зимен сезон или не са боледували, или тези, които са били с остра вирусна инфекция са я преболедували по-леко от друг път и възстановителният период е бил по-кратък и без усложнения. Ето защо считам, че при по-големите деца и възрастните таблетната диспергираща се форма е много удобна, дава една сигурна защита, която започва на локално ниво. Помага Ви да се адаптирайте успешно към всички предизвикателства на заобикалящата ни средата, за да сте здрави и щастливи в живота.

IMMUNOTROFINA D за нашите деца
Течна храбнителна добавка за деца – IMMUNOTROFINA D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *